Plastic verpakkingen? Zo ga je er bewuster mee om

by handig5_wp
0 reactie

Met z’n allen gebruiken we heel wat kunststof verpakkingen, die na gebruik in de prullenbak of in het milieu belanden. Om al dit afval terug te dringen zijn er de laatste jaren veel campagnes tegen plastic gestart, die de consument bewuster moeten maken van zijn plastic gebruik. Wat kan je zelf doen om de plastic soep die de aarde vervuilt te verminderen en wat doen producenten om te verduurzamen op het gebied van kunststof verpakkingen, zoals plastic bakjes en emmers?

Gebruik minder verpakkingen

Een schoner milieu begint bij jezelf. Als alle consumenten bewuster omgaan met het kopen van plastic, dan kan de hoeveelheid plastic afval een flink stuk verminderen. Neem bijvoorbeeld herbruikbare zakjes mee naar de supermarkt om je fruit en groente in te verpakken. Deze verpakkingen kan je gewoon in de wasmachine wassen, als ze vies zijn.

Ook kun je bij de aanschaf van huidverzorgingsproducten opletten of er geen microplastics in zitten, zoals bij scrubproducten vaak het geval is. Gebruik voor het invriezen van vers voedsel liever plastic bakjes dan zakjes die je na gebruik weggooit. Diepvrieszakjes mag je niet hergebruiken, want zakjes die je opnieuw gebruikt kunnen ziekteverwekkend zijn.

Verpak je producten in duurzame verpakkingen

Het is helaas vrijwel onmogelijk om zonder plastic te leven, maar je kan de hoeveelheid plastic natuurlijk wel verminderen, door bewust voor producten te kiezen met geen of minder verpakkingsmateriaal. Gelukkig worden ook steeds meer producenten zich bewust van de impact van plastic op de wereld. Zo is er veel vooruitgang geboekt met het maken van verpakkingen van gerecycled plastic. Het gebruik van gerecyclede kunststof is overigens niet voor alle branches mogelijk, zoals de voedingsbranche.

Daarnaast kan de consument zelf ook bijdragen aan circulariteit. Zo zijn vierkante emmers waar je bijvoorbeeld salades in koopt heel handig als opbergers. Je wast ze af en geeft te een nieuw leven!

Ook steeds meer producenten van verpakkingsmateriaal hebben circulaire ambities. Bedrijven streven naar de negatieve invloed van verpakkingen op het milieu zoveel mogelijk te verminderen. Dit doen de ondernemingen door bij de productie het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Door polypropyleen te gebruiken, ontstaan bovendien verpakkingen die 100% recyclebaar zijn. Zo dragen ook bedrijven hun steentje bij om de wereld beter achter te laten voor de generaties na ons!

Related Posts

Leave a Comment