Multiplex is plaatmateriaal wat voor zowel veel binnen als buiten toepassingen gebruikt kan worden. Vaak wordt het gebruikt als constructieplaat, maar dit materiaal is echt multifunctioneel. Maar hoe worden deze platen eigenlijk gemaakt? En wat is het verschil tussen gegrond en ongegrond? Hieronder heb ik alles even op een rijtje gezet.
Hoe wordt multiplex gemaakt
Multiplex platen worden gemaakt van meerdere fineren, ook wel fineerlagen genoemd. Fineer is een dun houten plaatmateriaal van een gelijkmatige dikte. Deze dikte ligt vaak tussen de 0,3 en 0,7 centimeter. Uit een grote boomstam worden deze lagen met een heel dun mesje van de stam geschild. Deze fineerlagen worden vervolgens kruislings op elkaar bevestigd met lijm wat een stevige stabiliteit geeft, maar door deze manier van leggen wordt het kromtrekken verminderd. Altijd wordt een multiplex plaat opgebouwd uit een oneven aantal platen, zodat de buitenste platen de zelfde richting hebben. Natuurlijk heb je alsnog veel verschillende multiplexplaten. Elke plaat heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo zijn sommige watervast, licht in gewicht of hebben ze een speciale afwerking.
Multiplex okoumé
Multiplex okoumé is plaatmateriaal wat er om bekend staat dat ze bestand zijn tegen vocht, wat ook wel watervast genoemd wordt. Doordat deze platen exterieur verlijmd, ook wel WBP verlijmd, is kan het water niet tussen de platen komen. Daarnaast is okoumé multiplex platen licht in gewicht en een is het een makkelijk te verwerken plaatsoort. Deze plaatsoort wordt vooral gebruikt voor buitentoepassingen, zoals het bekleden van de gevel of voor toepassing als deurplaat. Deze multiplex platen zijn beschikbaar in veel verschillende dikte maten. Een van de meest verkochte zijn de okoumé multiplex 18mm en de okoumé multiplex 40mm. Maar ondanks dat dat de meest verkochte en gezochte maten zijn, zijn deze multiplex platen tot zo dun als 4mm te bestellen.
Okoumé multiplex gegrond of ongegrond
Als je kijkt naar Okoumé multiplex, dan heb je vast de termen gegrond en ongegrond gezien. Maar wat houdt dat nou in en wat zijn de voordelen en nadelen van beide? Gegronde multiplexplaten zijn platen die behandeld zijn met een grondverf. Hierdoor zijn deze platen direct over te schilderen in de kleur die jij wenst. Ongegronde multiplexplaten zijn dus platen die (na het lezen van wat hier boven staat best logisch) niet zijn behandeld met een grondverf. Hiervan is het voordeel dat je wel minder geld kwijt bent per plaat.
Nog vragen?
Als je nog vragen hebt over wat okoumé multiplex is of kan, neem dan eens een kijkje op de website van Sleiderink Bouwmaterialen. Zij hebben een groot assortiment aan plaatmateriaal en productspecialisten in dienst die kunnen helpen met alle vragen en problemen over deze multiplex platen.