Lees hier wat je kan met een VCA certificaat

by handig5_wp
0 reactie

Een VCA certificaat is een speciaal document dat in bepaalde economische sectoren en in bepaalde beroepsgroepen belangrijk is om in je bezit te hebben. In welke economische sectoren worden VCA certificaten veel gebruikt? Wat is dit voor soort certificering? En waarom is het verstandig om te zorgen dat ook jij een VCA certificaat hebt?

Wat zijn VCA-certificaten en in welke branches zijn ze van belang?

Ceritifcaten met het label VCA zijn feitelijk veiligheidsdiploma’s. Het begrip VCA betekent VGM Checklist Aannemers Basisveiligheid. Wie een VCA diploma heeft, kan volgend de ARBO-regels en landelijke wetgeving veilig en gezond omgaan met machines en apparaten. Denk hierbij aan het gebruik van heftrucks of hoogwerkers in de industrie, bouwsector, de landbouw en de wegenbouw. Verder zijn er in de transportsector veel bedrijven en werknemers ie over een VCA certificering beschikken. Wie een VCA diploma heeft, weet hoe er in zijn of haar werkgebied veilig en gezond gewerkt kan worden. En dat zorgt voor een aanzienlijke stressreductie!

De veiligheid op de werkvloer wordt enorm vergroot met een VCA certificaat

Ondernemingen en/of werknemers die in de industrie, de bouw of de transportsector actief zijn en zorgen dat ze over geldige VCA-papieren beschikken, vergroten hiermee direct de veiligheid op de werkvloer. Als jouw personeel (of jezelf) te weinig kennis heeft van het veilig omgaan met gevaarlijke machines en apparatuur, neemt de kans op arbeidsongevallen statistisch sterk toe. Niet alleen raak je bij ongelukken op de werkvloer als bedrijfseigenaar personeelsleden kwijt. Maar ook maak je onnodige extra kosten voor de ziektekosten en/of eventuele schadeclaims en boetes die je riskeert. En mocht je zelf zonder VCA het slachtoffer van een ongeluk worden, bijvoorbeeld met een heftruck of een hoogwerkinstallatie, dan zul je je realiseren dat dit door een goede veiligheidstraining te voorkomen was geweest. Alle stress en wellicht revalidatie was dus te voorkomen geweest.

Een VCA-certificering heeft ook commerciële meerwaarde

Veel ondernemingen realiseren zich niet hoe belangrijk een bedrijfsbrede VCA-certificering is voor het imago en de uitstraling richting de buitenwacht. Steeds meer klanten, toeleveranciers en zakenpartners vereisen namelijk van partners en samenwerkende bedrijven dat deze VCA-gecertificeerd zijn. Ben je dit met jouw bedrijf niet, dan kan het dus zijn dat andere partijen, die voor jouw interessant kunnen zijn, jouw overslaan en je daardoor een goede deal misloopt. Ook zijn er steeds meer klanten die letten op certificeringen en bedrijven. Met een VCA zijn dus zeker commerciële belangen gemoeid. Alleen dit al is een goed argument om jouw werknemers aan een VCA-training te laten meedoen.

Vergroot je kansen op een uitdagende baan

Ook voor jezelf als individuele professional in de industrie, de bouw of de transportbranche is het belangrijk om te zorgen dat je de beschikking hebt over een geldig VCA-certificaat. Wanneer je dit document hebt, vergroot je je kansen op werk aanzienlijk. Tijdens sollicitatieprocedures heb je een streepje voor op je concurrenten als je beschikt over de juiste diploma’s. Sterker nog: er zijn steeds meer werkgevers die het in bezit hebben van VCA-papieren verplicht stellen voor hun personeel én voor mensen die ze aannemen als nieuwe medewerkers. Wees hier dus goed op voorbereid en haal jouw VCA-certificaat snel!
Ook handig om te halen: een bhv opleiding

Related Posts

Leave a Comment