Wanneer je in de bouw werkt, is de kans groot dat je te maken hebt met stof. Hoewel het inademen van stof nooit fijn is, heeft het daarnaast ook grote gezondheidsrisico’s ten gevolge. In dit artikel geven wij 5 tips om het inademen van stof in de bouw te voorkomen.
Beroepen die worden blootgesteld aan kwarts
Het waarborgen van veiligheid in de bouw gaat verder dan alleen de juiste werkkleding en opleiding. Zoals hierboven omschreven heeft de inademing van kwartsstof een groot effect op onze gezondheid. Beroepen waarbij je voornamelijk wordt blootgesteld aan kwartsstof zijn slopers, asfaltfrezers, terrazzowerkers, blokkenstellers ruwbouw, vloerenleggers en wand- en plafondmonteurs. Beton, cellenbeton, kalkzandsteen, metselbaksteen en natuurstenen zoals kwartsiet, leisteen en graniet bevatten namelijk een hoog gehalte kwarts.
Wat zijn de risico’s?
Grof kwartsstof, dat vrijkomt bij bovenstaande beroepen, is niet schadelijk voor onze gezondheid. Dit komt namelijk terecht op de wanden van de luchtwegen, waarna het naar de keel wordt verplaatst en vervolgens wordt uitgespuugd of ingeslikt. Fijn kwartsstof blijft daarentegen vaak jarenlang in de longen aanwezig. Het zijn slechts fracties van het zwevende stof, die doordringen tot in de terminale bronchiën en in de longblaasjes.
Deze stofdeeltjes kunnen diep in de longen bindweefselvorming veroorzaken. Dit wordt ook wel longfibrose of stoflong genoemd. Hierdoor wordt het longweefsel minder elastisch, waardoor er bij inspanning kortademigheid en benauwdheid kan ontstaan. Veelvoorkomende klachten zijn hoesten en pijn op de borst.
Het vervelende is dat je in eerste instantie niet zoveel merkt wanneer je fijne stofdeeltjes inademt. De meeste mensen krijgen pas na 10 tot 20 jaar last van klachten. Het verraderlijke is dat wanneer je longen eenmaal aangetast zijn, de schade onherstelbaar is.
Tips om het inademen van stof te voorkomen
Gelukkig zijn er verschillende manieren om het inademen van fijnstof zoveel mogelijk te voorkomen op de werkvloer. Hierbij een aantal concrete tips.
- Gebruik bij het schuren of slijpen materiaal/apparatuur met een goede stofafzuiging. Op deze manier komt er een stuk minder stof vrij. Zorg er hierbij voor dat de stofafzuiging goed aansluit op het werkvlak.
- Kies – indien mogelijk – voor een werkmethode waarbij zo min mogelijk stof vrijkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knippen in plaats van zagen.
- Houdt je werkplek altijd schoon met behulp van een industriële stofzuiger. Ruim gruis gelijk op zodat het niet van opdrogen en verwaaien.
- Laat materiaal – indien mogelijk – op maat leveren. Op deze manier hoef je minder te zagen.
- Voer de werkzaamheden waarbij kwartsstof vrijkomt uit in een aparte ruimte. Dan hebben je collega’s geen last van het vrijkomende stof.