Ilex Crenata

by handig5_wp
0 reactie

De Ilex crenata (Japanse hulst) is een haagplant met groene bladeren die steeds vaker in tuinen wordt gebruikt. Vanwege zijn kleine en compacte groei wordt het vaak gebruikt als vervanging voor de buxus, of beter gezegd, een alternatief voor de buxus. Er zijn veel verschillende soorten Ilex Crenata, elk met zijn eigen kenmerken.

Eigenschappen Ilex Crenata

Hoewel de wetenschappelijke naam van Japanse hulst Ilex crenata is, past het in geen geval bij de naam. “Crenata” is gekarteld in het Latijn, terwijl de Japanse hulst eivormige en gladde bladeren heeft. De Japanse hulst mist ook de opvallende vruchten van andere hulstsoorten. De bessen zitten namelijk zo dicht onder de bladeren verborgen dat ze bijna onzichtbaar zijn. 

De bloei van Japanse hulst is ook niet duidelijk. Maar denk integendeel niet dat Japanse hulst saai is. Het donkergroene blad straalt rust uit, waardoor Japanse hulst perfect is om structuur aan te brengen in je tuin. Daarom speelt hij ook een belangrijke rol in het Japanse tuinontwerp.

Japanse hulst is een groenblijvende haagplant, wat betekent dat hij in de winter zijn blad behoudt. Daarom zal je tuin er nooit leeg en verdord uitzien. Japanse hulst is geweldig voor het maken van kleine formele hekken, zoals aanplant tussen borders, maar kan ook wel twee meter hoog worden. Je kunt met deze haagplant alle kanten op. Japanse hulst groeit ook langzaam, waardoor het een ideale haagplant is om naast een buxus te snoeien. Of je nu kiest voor een gewone rechthoekige haagvorm of een heel ander idee, bijna alles is mogelijk. Je hebt enige kennis van snoeien nodig, dit is niet voor beginners. Gelukkig is de basis van snoeien heel simpel.

Voordelen

De voordelen die een Ilex Crenata heeft ten opzichte van de buxus heeft te maken met bepaalde virussen waar buxus gevoelig voor is, maar Japanse hulst niet. Japanse hulst is in dit opzicht sterker. Enkele jaren geleden zijn alle buxusplanten in de tuin van Paleis het Loo vervangen door Japanse hulsthagen, omdat de buxusplanten zijn aangetast door de buxusziekte en niet te behouden zijn. Dit maakt het de perfecte haag voor in je tuin.

Related Posts

Leave a Comment