Hoe maak je je dakpannen schoon?

by handig5_wp
0 reactie

Eens in de zoveel tijd zijn je dakpannen toe aan een schoonmaakbeurt. Na verloop van tijd krijgen de pannen het flink te verduren van de elementen, zoals regen, vorst en stevige zonneschijn. Dit alles zorgt ervoor dat je er goed aan doet om de dakpannen eens de nodige liefde te tonen. Maar hoe doe je dat? Een paar tips.

Huur een steiger

Door een steiger te huren, kan je op een veilige manier bij het dak en kan je in alle rust schoonmaken. De steiger stelt je in staat om alle delen van het dak te bereiken, zonder dat je hiervoor halsbrekende capriolen moet uithalen. Een ladder kan je ook gebruiken, maar dit staat bepaald niet zo stevig als een steiger en de beperkte werkruimte betekent dat je regelmatig naar beneden moet klimmen om de ladder te verplaatsen. Ook als je begint met dakpannen leggen in Hoogeveen, is een steiger een uitstekend idee.

Gebruik de hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger kan je de dakpannen uitstekend schoonmaken. Doordat er een stevige waterstraal op staat, krijg je het vuil goed weg. Vuil bestaat in dit geval uit zaken als mos, bladeren, takken, aanslag, noem maar op. Alles wat je maar kan bedenken, kan zich nestelen op en tussen je dakpannen. Door de hogedrukspuit erop te zetten, spoelt dit allemaal weg en worden je dakpannen een stuk schoner. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig; je dakpannen liggen op hoogte en het daardoor brengt het schoonmaken de nodige risico’s met zich mee als je niet voorzichtig bent.

Schoonmaakmiddel maakt het af

De hogedrukspuit kan al heel veel wegspoelen, maar wil je de dakpannen echt helemaal reinigen, dan kan je een schoonmaakmiddel aanbrengen. Dit breng je in met een schrobber of lagedrukspuit, waarna je het goed laat inwerken. Wacht een tijdje, maar laat het middel niet opdrogen. Terwijl je wacht, zorgt het middel voor extra reiniging en werkt het eigenlijk gewoon voor je. Na een tijdje kan je dit middel weer wegspoelen, waarmee de dakpannen echt grondig gereinigd zijn.

Bescherm je dakpannen

Door je dakpannen te impregneren, bescherm je ze tegen de elementen in de toekomst. Dit betekent overigens niet dat je je dak helemaal niet meer hoeft te reinigen, maar als je dakpannen beter beschermd zijn, zullen ze langer schoon blijven en kunnen ze meer hebben. Dit geldt voor alle dakpannen; of het nou betonnen pannen zijn, of van keramiek, of van steen, allemaal profiteren ze er enorm van als je ze na het schoonmaken goed impregneert. Overigens helpt dit ook enorm met het waterdicht maken van je dak.

Door je dakpannen goed te reinigen en ze vervolgens verder te beschermen, zorg je ervoor dat je dak lang in goede staat blijft en er mooi uit blijft zien. Je dat scheidt je van de elementen en is dan ook een waardevol onderdeel van je huis, waar je bijzonder zuinig op moet zijn. Alleen dan blijft je dak in topconditie.

Related Posts

Leave a Comment