Hoe kies je het juiste plaatmateriaal voor je meubels?

Ben je een beetje creatief en wil je graag eigen meubels maken? Dan zal je daar materiaal voor nodig hebben. Plaatmateriaal is een geschikte keuze. Er zijn alleen wel verschillende soorten verkrijgbaar van plaatmateriaal. Elke soort plaatmateriaal heeft eigen kenmerken en voordelen. Om te bepalen welk plaatmateriaal jij nodig hebt, is het handig om te weten welke plaatmaterialen er zijn. Die kan je hieronder vinden. Blijf dus vooral hieronder even verder lezen. 

Gemelamineerd materiaal

Een bekende soort plaatmateriaal is het gemelamineerd materiaal. Je kan dit plaatmateriaal op maat laten maken als je daar behoefte bij hebt. Het materiaal kan in ieder geval gezien worden als kunststof. Er is een laag melaminehars die wordt bevestigd op een spaanplaat. Het gaat wel om een dun laagje van die melaminehars. Gemelamineerd materiaal kent veel voordelen waardoor het een zeer geschikt materiaal is voor meubels. Dit materiaal zorgt ervoor dat je vrijwel geen krassen op het meubel krijgt. Daarnaast kan het materiaal prima tegen schommelingen op het gebied van vocht. Het is erg vochtbestendig. Ideaal voor meubels dus. 

MDF-materiaal

Ben je van plan om kasten te maken? Dan kan je voor MDF kiezen. Het MDF-materiaal wordt samengesteld door houtvezels en kunsthars lijm. Dit wordt vervolgens samengeperst tot plaatmateriaal. Doordat de materialen worden samengeperst, ontstaat er een hoge dichtheid. Dit materiaal is zo geschikt voor meubels, omdat lijm en schroeven goed blijven zitten in het materiaal. Hiernaast is het mogelijk om de meubels met dit materiaal goed te bewerken. Als je het meubel nog helemaal af wil maken, kan je zelfs verf of lak gebruiken om het af te werken. 

Multiplex materiaal

Een ander populair materiaal voor meubels is multiplex. Multiplex op maat bestellen is mogelijk als je op zoek bent naar een specifieke maat voor bijvoorbeeld een unieke kast. Je kan multiplex echt zien als een stabiel materiaal. Dit komt door de opbouw van het materiaal. Bij dit materiaal zijn dunne laagjes betrokken die vervolgens aan elkaar worden gelijmd. Dit gebeurt kruislings. Het fijne aan multiplex materiaal is dat het niet zo gevoelig is voor schommelingen op het gebied van temperatuur en vocht.  

Samengesteld materiaal

Het laatste materiaal dat je kan gebruiken voor meubels wordt samengesteld materiaal genoemd. Het is eigenlijk een sandwich die gemaakt is van samengeperste materialen. Hierdoor ontstaat er een materiaal met zijn eigen kenmerken. Er wordt hard plastic laminaat gebruikt aan de buitenkant. Dit wordt vervolgens gelijmd op een ander materiaal. Er zijn in ieder geval heel veel verschillende variaties mogelijk. Om te vragen wat jij het beste kan gebruiken, kan je het beste advies opnemen met een professional. Een professional kan altijd met jou meedenken en het beste advies geven.

Related Posts

Leave a Comment