Aan de hand van 3D laserscanning kunnen veel gegevens erg nauwkeurig in kaart worden gebracht. Het wordt dan ook gezien als een geavanceerde techniek en die zorgt ervoor dat je op een gedetailleerde manier informatie in kaart brengt over een bepaalde situatie, dit kan zijn van een gebouw, maar het kan ook van een constructie zijn of van een brug, terrein of installatie. Soms moet er wat worden aangepast en dan is het goed om te weten wat er daadwerkelijk aan de hand is om goed in te kunnen grijpen. Daarom moeten gegevens in kaart worden gebracht en dat kan met een 3D laserscanning. Dit geeft een heel nauwkeurig beeld en dan kunnen de gewone werkzaamheden op een terrein ook gewoon doorgaan. Het is dus kostenbesparend en ook qua tijd hoeft het niets te kosten. Alles kan doorgaan en dan kan er in kaart worden gebracht wat er gedaan moet worden of dat alles goed gaat of niet.
Waarom 3D laserscanning?
De reden dat bedrijven van 3D laserscanning gebruik willen maken is omdat het een techniek is die erg precies is, maar het is ook erg snel. Het kan gewoon plaatsvinden als de reguliere werkzaamheden uit worden gevoerd, alles kan doorgaan! Dit is natuurlijk wel fijn want dan hoef je niets stil te leggen. Een andere optie is nog dat er meer gedaan wordt met de gegevens, want na het scannen kunnen alle losse meetgegevens verwerkt worden tot een geregistreerde pointcloud. De kwaliteit hiervan hangt dan weer af van de standplaatsbepaling, maar ook van de hard- en software, de kennis en expertise van de materie en van het aantal metingen. Het kan dan ook nog om worden gezet naar een 3D BIM model. Dat is iets wat kan, maar niet altijd een meerwaarde is. Voor sommige bedrijven en situaties wel en dan is het zeker aan te raden om daar gebruik van te maken.
Andere technieken die nog uitgevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld multi beam metingen, deze worden gedaan bij het vastleggen van onzichtbare bodemgegevens. Het zijn 3D opnamen die onder water plaats gaan vinden. Maar ook kunnen er drones in worden gezet voor LIDAR opnamen en foto-s en videobeelden vanuit de lucht kunnen in worden gezet. Dit wordt echter alleen gedaan om vanuit de lucht alles in 3D vast te leggen, bijvoorbeeld gebouwen, terreinen of bruggen.