Eigen houten meubels maken

by handig5_wp
0 reactie

Klinkt leuk toch? Houten meubels die je zelf gemaakt hebt! Hoewel iedereen ze nodig heeft, worden deze toch vaak bij een winkel gekocht. Als jij een handige Harry bent en het zelf wel ziet zitten om eigen meubels te maken, dan kan je het gerust proberen. Begin met een eenvoudig meubel dat niet teveel hout nodig heeft. Hierdoor zijn de kosten laag en maakt het niet als er iets mis gaat. Als je eenmaal de kleinere meubels gemaakt hebt en van de gemaakte fouten geleerd hebt, kan je gaan kijken of er grotere projecten zijn waar jij je tijd en energie in kwijt kan. Denk hierbij aan stoelen,  banken, bedden, tafels, kasten of bedden. Vaak kan je massief houten panelen bestellen en hier de benodigde stukken uit halen. Wanneer je zelfs alle maten vooraf weet, kan je de panelen op maat laten zagen. Deze kan je bij meerdere bedrijven bestellen.

Binnen meubels en buiten meubels

Er zit een verschil tussen materiaalkeuze als je voor binnen meubels of buitenmeubels gaat. Dat iedere houtsoort een andere uitstraling heeft, is bij iedereen wel bekend. Echter komt het vaak voor dat niet iedereen op de hoogte is dat de ene houtsoort beter tegen vocht en regen kan dan de andere. Mocht je een buiten meubel willen maken dat blootgesteld wordt aan de verschillende elementen, dan wordt aangeraden om hier een geschikte houtsoort bij te zoeken. Beukenhout is een perfect voorbeeld van een houtsoort dat eenvoudig te bewerken is, maar niet goed tegen weeromstandigheden kan. Hierdoor wordt deze houtsoort vaak voor binnen gebruikt. Eikenhout is daarentegen een houtsoort dat zowel geschikt is voor binnen als voor buiten.

Welke houtsoort gebruik jij?

Als je voor binnen meubelen gaat is het natuurlijk mogelijk om voor notenhout, beukenhout of bijvoorbeeld eikenhout te gaan. Vroeger werd er voor de meeste meubelen eikenhout gebruikt. Dit is namelijk een van de eenvoudigste houtsoorten om te bewerken. Hier kan je bijvoorbeeld eenvoudig de juiste hoeveelheid van afschaven, maar heeft wel de hardheid die het nodig heeft voor hoge draaglasten. Natuurlijk kan je ook op basis van de kleur een houtsoort selecteren. Met lak en verf kan je veel kleuren aanpassen, maar als je de echte hout kleur wilt gebruiken wordt dat een stuk lastiger. De rode hout kleur van notenhouten geeft een compleet andere look en feel als eikenhout.

Related Posts

Leave a Comment