5 tips bij het gebruik van smeermiddelen

by handig5_wp
0 reactie

Smeermiddelen worden gebruikt om bewegende onderdelen soepeler te laten lopen. Hoewel er tijdens de productie van machines, werktuigen, gereedschappen en andere mechanische systemen goed gelet wordt op het afronden van metalen onderdelen, kan wrijving nooit geheel voorkomen worden. Wanneer de onderdelen in beweging komen zal er altijd enigszins wrijving ontstaan. Deze wrijving resulteert in slijtage. Zeker wanneer er geen zogenaamd ‘stootkussen’ in de vorm van vloeistof aanwezig is. Zodra bewegende onderdelen droog tegen elkaar aan bewegen, loop je het risico dat ze door slijtage sneller stuk zullen gaan. Met alle gevolgen van dien.

Heb jij aardig wat elektrisch gereedschap liggen? En wil je dit kleine kapitaaltje goed beschermen? Maak dan gebruik van de volgende 5 tips bij het gebruik van smeermiddelen

1.    Kies het juiste smeermiddel


Smeermiddelen kunnen voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kunt dan ook niet zomaar hydrauliek olie kopen. Er zijn heel veel verschillende varianten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld voor het onderhoud van transportmiddelen, machines of om hydraulisch gereedschap aan te drijven. Bij het gebruik van smeermiddelen moet dan ook altijd over het te smeren product worden nagedacht. Zo weet je zeker dat je over het juiste product beschikt.

Wil je nieuwe smeermiddelen kopen? En weet je niet precies welke je nodig hebt? Vraag dan om advies in een speciaalzaak voor smeermiddelen. Deze weten jou precies te vertellen welk smeermiddel van toepassing is voor jouw specifieke situatie.

2.    De werking van een goed smeermiddel

Een smeermiddel fungeert als een ‘stootkussen’ tussen bewegende onderdelen. Hierdoor kunnen zij niet meer droog tegen elkaar aan wrijven en verminder je de wrijvingsweerstand. Bij een lagere wrijvingsweerstand zal ook de slijtage van metalen onderdelen verminderen. Het is hierbij niet noodzakelijk om enorm veel motorolie of een ander soort smeermiddel te gebruiken. Het is van belang dat er een dun laagje tussen de bewegende onderdelen wordt gevormd. Vaak is een paar druppels van het product dan ook al voldoende. Hoewel dit natuurlijk afhankelijk is van de grootte van het te smeren product. Lees daarom altijd eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing alvorens je aan de slag gaat. Zo weet je precies hoeveel smeermiddel je moet gebruiken.

3.    Volg de instructies op het etiket

De fabrikant zal altijd instructies geven bij de verkoop van het smeermiddel. In sommige gevallen krijg je een gebruiksaanwijzing mee en andere keren moet je het doen met de instructies op het etiket. Zoals voor alle doe-het-zelf-producten geldt ook nu dat je voor gebruik het etiket goed door moet lezen en de tips nauwkeurig moet opvolgen. Zo geniet je gegarandeerd van de juiste werking.

4.    Werk veilig


Het is bij het gebruik van smeermiddelen belangrijk om zo veilig mogelijk te werk te gaan. Doordat er in smeermiddelen irriterende en allergene stoffen verwerkt zitten, is het belangrijk om maatregelen te nemen en het contact zoveel mogelijk te beperken. Draag daarom bij het gebruik van smeermiddelen altijd handschoenen. Maak je gebruik van een multispray? Houd dan zoveel mogelijk afstand tijdens het sprayen, zodat je jezelf en de omgeving kunt beschermen.

5.    Ventileer de ruimte


Werk bij het gebruik van compressor olie altijd in een aparte ruimte. Zorg ervoor dat deze ruimte zorgvuldig afgesloten kan worden. Zo kunnen jonge kinderen bijvoorbeeld niet in contact komen met deze stoffen. Ventileer na gebruik van het middel de ruimte zorgvuldig, zodat schadelijke stoffen verdreven kunnen worden.

Related Posts

Leave a Comment