by handig5_wp
0 reactie

Tips voor het rijden met een aanhanger

Je kan met een autorijbewijs een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Dit is erg ideaal want met een aanhangwagen kan je gemakkelijk allerlei verschillende dingen vervoeren. Je kan bijvoorbeeld ook door middel van een aanhangwagen gemakkelijk fijne materialen transporteren zoals zand, aarde grind. Of je kan juist grotere materialen vervoeren zoals hout. Een aanhanger kan dus erg handig zijn, maar ook lastig om mee te rijden. We gaan je daarom in dit artikel een aantal tips geven voor het rijden met een aanhanger.

Welke aanhanger met rijbewijs B?

Je vraagt jezelf misschien af welk rijbewijs je nodig hebt voor welke aanhangwagen. Dit is afhankelijk van het gewicht. Met rijbewijs B mag je een combinatie besturen waarvan het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en aanhanger opgeteld niet boven de 3500 kg uitkomt. Met rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger trekken, met een maximaal gewicht van 4250 kilo. Met rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo. Als je op zoek bent naar een goede aanhangwagen, neem dan een kijkje bij Van Laar Aanhangwagens.

Achteruitrijden met een aanhanger

Achteruitrijden met een aanhangwagen kan nog best een opgave zijn, dus hoe kan je dit het beste doen? Bedenk ten eerste welke kant je op wil gaan sturen. Dit is namelijk belangrijk voor de stuurrichting. Je moet het stuur naar rechts draaien, om de aanhangwagen naar links te sturen. Draai het stuur naar links om de aanhangwagen naar rechts te sturen. Het is belangrijk dat je hierbij goed over je schouder kijkt. Let ook goed op dat de hoek tussen de auto en de aanhangwagen niet te groot is, zo voorkom je dat deze elkaar kunnen raken.

Blijf tijdens het achteruitrijden goed in de spiegels kijken. Het wordt daarnaast ook aangeraden om rustig te rijden en goed in je spiegels te blijven kijken tijdens het achteruitrijden.

Slingeren

Wat moet je doen als de aanhanger gaat slingeren? Het is ten eerste goed om te weten waardoor een aanhanger gaat slingeren. Het is erg belangrijk om bij slingeren direct het gevaar gevaar te verminderen. Daarnaast moet je ook gedoseerd remmen. Mogelijke oorzaken voor het slingeren van de aanhanger kunnen onbalans, een te hoge snelheid, windvlagen, abrupte stuurbewegingen of oneffenheden in het wegdek zijn.

Related Posts

Leave a Comment