3 industriële pompen op een rijtje

by handig5_wp
0 reactie

Binnen veel bedrijven wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Om te voorkomen dat medewerkers in aanraking komen met deze stoffen, worden ze vaak getransporteerd door een leidingstelsel. Op het leidingstelsel is een pomp aangesloten, waardoor de vloeistoffen verpompt kunnen worden. Omdat steeds meer bedrijven gebruik maken van een pomp, zijn er door de jaren heen verschillende industriële pompen ontwikkeld. Dit maakt het er niet makkelijker op om een geschikte pomp voor jouw bedrijf te vinden. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst zetten wij namelijk 3 industriële pompen op een rijtje, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Membraanpomp

Ben je op zoek naar een industriële pomp om binnen jouw bedrijft te gebruiken? Dan is een membraanpomp misschien iets voor jou. Deze pomp is uitermate geschikt voor het verpompen van bijtende chemische stoffen, vuil water,  vluchtige oplosmiddelen, viskeuze en kleverige stoffen, farmaceutische producten en crèmes, gels en oliën. Een membraanpomp wordt vooral gebruik voor vloeistoffen die niet in aanraking mogen komen met de olie die benodigd is om de lagers te smeren.

Nu je weet waar membraanpompen voor gebruikt worden, wil je ongetwijfeld ook weten hoe zo’n pomp werkt. Dat lichten we hier kort toe. De pomp dankt zijn naam aan de twee membranen aan de binnenkant. Zodra deze membranen in beweging worden gezet, ontstaat er een tijdelijke kamer. Deze kamer zuigt allereerst vloeistof aan en drukt het vervolgens uit. Om een membraanpomp te gebruiken, heb je in principe alleen een persluchttoevoer nodig. Eén van de voordelen van deze pomp is dat je hem voor verschillende toepassingen kunt gebruiken. Daarbij komt dat je hem relatief makkelijk kunt verplaatsen om hem elders op het leidingstelsel aan te sluiten.

Zuigerpompen

Een tweede industriële pomp die niet in dit overzicht mag ontbreken, is de zuigerpomp. Net als bij een membraanpomp is ook een zuigerpomp in staat om vloeistoffen te transporteren. Zo wordt deze air pump bijvoorbeeld regelmatig ingezet om water te verpompen. Zuigerpompen zijn namelijk in staat om water tot grote hoogte te verpompen. Ook voor het verpompen van andere vloeistoffen biedt een zuigerpomp uitkomst. Vandaar dat menig bedrijf gebruik maakt van deze pomp.

Zuigerpompen en membraanpompen hebben veel overeenkomsten, maar ze verschillen ook van elkaar. Zo werkt en zuigerpomp bijvoorbeeld anders dan een membraanpomp. Een zuigerpomp maakt namelijk gebruik van een zuiger. Zodra dit onderdeel zich van buiten naar binnen beweegt, stijgt de druk in de cilinder. De keerklep naar de zuigkant sluit vervolgens en die naar de persleiding opent juist. Hierdoor wordt de vloeistof de leiding ingestuurd. De zuiger beweegt zich vervolgens van binnen naar buiten, waardoor de druk in de cilinder weer daalt. Gevolg hiervan is dat de persklep sluit en de klep naar de zuigleiding opent. Hierdoor wordt er nieuwe vloeistof aangezogen.

Dompelpomp

Tot slot zijn er ook veel bedrijven die gebruik maken van een dompelpomp. Met deze pomp kun je water wegpompen uit bijvoorbeeld een vijver of zwembad, maar ook uit een kelder. Hierdoor denk je mogelijk dat deze pompen alleen geschikt zijn voor thuisgebruik. Toch is dit niet het geval. Je kunt dompelpompen ook gebruiken voor industriële toepassingen. Zo zijn deze pompen bijvoorbeeld geschikt voor het leegpompen van bouwplaatsen, landbouwgrond of een septische put.

Je kunt een dompelpomp bovendien inzetten om een ruimte droog te zuigen. Als dit de reden is om zo’n pomp aan te schaffen, raden wij je aan voor een vlakzuigende dompelpomp te kiezen. Tot slot worden dompelpompen ook veelvuldig gebruikt op boerderijen. Je kunt er namelijk fecaliën mee verpompen. Kortom: dompelpompen zijn voor verschillende industriële en niet-industriële toepassingen te gebruiken.

Related Posts

Leave a Comment